Suradnja i partnerstvo s roditeljima - poziv za roditelje

Suradnja i partnerstvo s roditeljima - poziv za roditelje

Poštovani roditelji,

S obzirom da ste korisnici naših usluga , odnosno da smo vezani radom u interesu Vaše i naše djece, želimo zajednički razvijati pozitivne suradničke i partnerske odnose. Pedagoška načela vode se jačanjem takvih odnosa kroz različite aktivnosti. Pozivamo Vas na suradnju, na doprinos ulaganju u najvažniji segment roditeljstva, a to je vrijeme koje će te pokloniti svom djetetu. Vrijeme koje zajednički posvećujemo djeci je vrijeme koje se nikada više ne može nadoknaditi.

Vrtić je odgojno obrazovna ustanova koja djeluje prema humanističkoj koncepciji i promiče razvojno primjerenu praksu. Roditelji su dio kurikuluma i naša su snaga. Dijelove kurikuluma možemo zajednički kreirati i zato nam treba vaša suradnja, da na slobodan, inovativan i neopterećen način budete dio uloga u vrijednost odgoja djeteta kojim se zajednički bavimo.

U svojoj misiji dječji vrtić „Biograd“ vidi inkluzivnu vrijednost kao temeljnu suvremenu pretpostavku za kvalitetu odgojno-obrazovnog rada i kvalitetu odnosa s njenim dionicima.

Ono čemu Dječji vrtić Biograd teži je:

- Želimo između vrtića i roditelja stvarati odnos sigurnosti i povjerenja

- Dječji vrtić je mjesto gdje se zadovoljavaju potrebe svih činitelja odgojno obrazovnog procesa

- Djeca osjećaju emocije roditelja i odgojitelja zato trebamo imati povjerenje jedni u druge i međusobno se podržavati

- Prihvatiti   pohvalu i kritiku i vidjeti to kao poticaj za napredak

-Zajednički pronalazimo odgovore na pitanja ( nitko sam ne zna sve odgovore na sva pitanja). Odgovori stručnjaka se razlikuju, a roditelj je taj koji bira. Samo oni koji griješe dokazuju da rade. Svi griješimo, ali je važno da iz grešaka učimo i ne ponavljamo ih. Oni koji misle da sve znaju obično znaju jako površno i malo.

- Želimo nastaviti s projektima UNICEF-radionica za roditelje koje radimo od 2010. Godine kontinuirano provodimo besplatno za naše roditelje, ali i za roditelje djece koja nisu upisana u vrtić kroz suradnju s društvom Naša djeca Biograd

 

Pozivamo Vas i očekujemo od vas da :

- dostavljate prijedloge za zajedničke aktivnosti, zajednička druženja, učenje o temama koje Vas zanimaju i vesele.

- Očekujemo Vaše prijedloge i sugestije,

- Očekujemo vašu refleksiju na rad ( ispred svake sobe su bilježnice u kojima možete bilježiti svoje ideje, sugestije i viđenja).

- Pozivamo roditelje na otvoren dijalog i pozitivnu komunikaciju

- Jačanje roditeljskih kompetencija (o odgoju djece se uči). Odgojitelji, stručni suradnici i svi zaposlenici vrtića i dalje o tome uče.

-Zajedničko pronalaženje načina podrške djetetu jer je svako dijete jedinka za sebe i pristupa mu se na njemu primjeren način

- Prihvatiti da je Dječji vrtić mjesto gdje se susreću različite kulture obitelji.

- Tražite od odgojitelja vrijeme za sebe, vrijeme za razgovor o Vašem djetetu . Odgojitelji to od Vas očekuju.

- Podijelite sa nama svoja iskustva vezano za odgoj.

- Podijelite sa nama svoje misli i strahove. Zajednički ćemo pronaći rješenje.

 

Važno je znati da:

- Roditelj nije birao svoje dijete. Dijete je dar i moramo ga prihvatiti sa svim osobnostima.

- Djeca uče kroz igru i zato se i odgoj i obrazovanje uspostavlja i nadograđuje kroz različite neuroznanstvene i didaktičke pedagoške spoznaje

- Dijete ima svoje vrijeme ( razvojnu fazu) koju trebamo poštivati. Nisu sva djeca u isto vrijeme u istoj razvojnoj fazi.

- Svaka situacija koja izgleda trenutno nepovoljno za dijete može biti poticaj za socijalni razvoj, i to je prilika za razgovor sa odgojiteljem i ostalim stručnim radnicima.

- Naš vrtić pruža Program podrške ranom razvoju i poticajnom roditeljstvu – ciklus radionica „Rastimo zajedno“

- Vrtić ima klub roditelja – Rastimo zajedno (oblik kontinuirane podrške roditeljima koji su bili sudionici Programa radionica.

- Vrtić organizira radionica za očeve koje vode pedagoginja i odgojiteljica.

- Svake godine u mjesecu siječnju Dječji vrtić „Biograd“ provodi svoj originalni projekt „ Recimo Da obitelji“ koji završava održavanjem „TATAMATIJADE“ koja okuplja oko 70 obitelji polaznika vrtića Biograd u „malim igrama za velike „.

Radujemo se zajedničkom druženju kao i djeca. Tim projektom šaljemo poruku djeci i odraslima da je zajedništvo važan segment u odrastanju i životu. Djeca uče o vrijednosti svake obitelji. Učimo se prihvaćati jedni druge i biti dio zajednice. Svaki čovjek ima svoje vrijednosti. Takvu poruku šaljemo i djeci.

- Jedna od važnijih segmenata u radu sa djecom je SURADNJA SA RODITELJIMA. Ono što zajednički stvorimo u odgoju djeteta je temelj na koji je kasnije puno lakše raditi na nadogradnji, zato sudjelujte aktivno u odgoju sa odgojiteljima.

- Ne postoji recept za dobar odgoj, ali postoji put kojim želimo ići.

- Odgojitelji nemaju „čarobni štapić“ za odgoj. Odgojitelji stvaraju odgojne procese i uz zajedničku suradnju SA RODITELJIMA mogu postati i ČAROBNJACI !

 

Zato:

- Dijelit ćemo sa Vama misli poznatih stručnjaka koji se bave razvojem djece

- Pozivat ćemo Vas na formalna i neformalna druženja, izlete prema zajedničkim idejama

- Pozivat ćemo Vas na manifestacije koje smo zajednički pripremali

- Organizirat ćemo radionice koje ste odabrali

-Na kraju godine prikazat će mo vrijednosti rada svake skupine

- Vjerovat ćemo da zajednički MOŽEMO POMICATI GRANICE

Dječji vrtić u Biogradu na Moru počeo je sa radom 1975. godine pod nazivom: Predškolska radna organizacija Miro i Rudolf Jelenković.

INFO

DJEČJI VRTIĆ IVANA BRLIĆ -MAŽURANIĆ, BIOGRAD NA MORU

Adresa: Marina Držića 1, Biograd na Moru

Tel / fax: 023/386-128

Tel: 023/383-305

Mob: 099/282-8759

OIB: 60175705264

e-mail: djecji.vrtic.biograd@gmail.com

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA